Temaaften: Har du et godt indeklima?

Godt 30 borgere var mødt op på Den Jyske Haandværkerskole i Hadsten for at blive klogere på, hvordan man får et godt indeklima. Det ved Niels Hørby fra EnergiTjenesten en hel del om, og derfor var det også ham, der kunne fortælle de fremmødte om alt fra fugt, CO2, udluftning, og problemer med radon.

Et problem med nybyggede huse er, at de meget tætte. Det er naturligvis godt for energiforbruget, men det kan skabe problemer for indeklimaet. Har man ikke sikret en god udluftning, så kan fugt udvikle sig til skimmel. I meget nybyggeri har man installeret mekanisk ventilation, men vores adfærd omkring udluftning er stadig afgørende. Har man kolde overflader på for eksempel ydervægge i soveværelset, og man har en tendens til at skrue ned for varmen om natten, så kan det give fugtproblemer. Luft ud to gange om dagen, og sørg for, at der i de kolde måneder er varme på rummet i dagtimerne, og så er det en dårlig idé, forklarede Niels Hørby, at lade et vindue stå på klem hele dagen. Det gør, at rummet bliver unødigt afkølet.

De færreste har styr på CO2-niveauet i deres bolig. Det kræver nu også målinger at klogere på det. Men selv uden målinger kan man gøre noget: Lad for eksempel være med at lukke døren til soveværelset om natten. Lad den stå på klem, så der kan komme frisk luft ind i rummet. En anden mulighed er at have små friskluftsventiler i vinduet.

I Favrskov Kommune har man generelt meget radon i undergrunden. Det betyder, at man skal være opmærksom på udluftning. Radon er en radioaktiv luftart, der siver op fra undergrunden, og som kan trænge ind i boligen. Især i kælderen. For at den sygdomsfremkaldende luftart ikke skal hobe sig op, bør man lufte ud et par gange om dagen eller sætte mekanisk ventilation op. Nogle får lavet et sug under kældergulvet, så man på den måde får bugt med problemet. Det er klogt i første omgang at få lavet en radonmåling af sin bolig. Derefter kan man tage stilling til, hvad der skal ske.

Jo, der var masser af nyttige oplysninger og gode råd fra EnergiTjenestens rådgiver, som de fremmødte kunne tage med sig hjem.