Borgere fik indbydende “Energimenu” i Røgen Forsamlingshus

Energibesparelser skal serveres på en måde, så de glider rigtigt ned. Det ved energirådgiver ved EnergiTjenesten, Carsten Vejborg, der i Røgen Forsamlingshus fortalte om energiforbedringer i vores boliger. Derfor havde han også forberedt en forret bestående af små sprøde elbesparelser, inden man gik til den lidt tungere hovedret af gennemgribende energirenoveringer. Mødet i Røgen var en del af Bedre Favrskov, som er et projekt der skal fremme energiforbedringer i boliger samt i små og mellemstore virksomheder.

Især spørgsmålet om, hvad man gør, hvis man gerne vil skifte fra oliefyr eller træpillefyr til en mere energirigtig varmekilde, blev diskuteret. I princippet var det nemmeste, at man blev tilsluttet Hammel Fjernvarmeforsyning, men det er desværre ikke nogen løsning for borgerne i Røgen. Så derfor skal der individuelle løsninger til. Carsten Vejborg nævnte især fordelene ved at skifte til en varmepumpe: “En moderne varmepumpe nedsætter oftest energiforbruget med 50-65%, så det er virkelig noget, der kan mærkes på energiregningen”, forklarer han. Men besparelsen i kroner og øre er ikke den eneste fordel, man opnår. “Mange tænker ikke over, at et skifte til en energibesparende varmekilde også betyder, at man tit rykker to energimærker op. Så i tilfælde af en salgssituation kan det virkelig betyde noget”, understreger Carsten Vejborg.

En anden ting, man kan glæde sig over ved at skifte til en luft-vand varmepumpe er, at de nyere varmepumper er blevet mere energieffektive, og ikke mindst har man fået nedsat støjniveauet, som tidligere kunne være et problem. Og så skal man i øvrigt altid sikre sig, forklarede Carsten Vejborg, at boligen er klar til en varmepumpe: Klimaskærmen – altså alt, det, der adskiller ude fra inde, vægge, vinduer, døre med mere – skal gerne kunne holde godt på varmen, og så kan der i nogle tilfælde være tale om at udskifte til større radiatorer, fordi varmepumpen er et lavtemperaturanlæg.

Jo, der var rigeligt på tallerkenen i Røgen Forsamlingshus. Forhåbentligt bliver noget af menuen omsat til handling blandt Røgens boligejere.