Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/energitjenesten.dk/public_html/bedrefavrskov/wp-content/plugins/types/vendor/toolset/types/embedded/includes/wpml.php on line 650

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/energitjenesten.dk/public_html/bedrefavrskov/wp-content/plugins/types/vendor/toolset/types/embedded/includes/wpml.php on line 667
Bæredygtigt byggeri blev diskuteret i Favrskov - Bedrefavrskov

Bæredygtigt byggeri blev diskuteret i Favrskov

Myndigheder, arkitekter og bygherrer efterspørger mere bæredygtigt byggeri. Men hvordan imødekommer vi fremtidens krav til bæredygtigt byggeri, og hvilke materialer har den største og mindste klimabelastning? Niels Hørby, bygningskonstruktør og energirådgiver i Energitjenesten, holdte onsdag den 24. oktober oplæg om bæredygtigt byggeri sammen med de fremmødte på Den Jyske Haandværkerskole.

Af Line Bøgelund Bang

Temaaftenen tog udgangspunkt i byggematerialers miljøpåvirkning, og energirådgiver Niels Hørby forklarer, at energiforbruget i dagens huse er meget lavt – men der er meget at hente i bygningen af huse.

”Selve opførelsen af et nyt byggeri belaster miljøet omtrent det samme, som den daglige drift i hele bygningens levetid. Derfor er der meget at hente i at bygge med andre materialer end vi normalt bruger, og nye analyser af materialers livscyklus bliver sandsynligvis et krav i byggereglementer i fremtiden” siger han.

Beton og vinduer belaster klimaet
Især størrelsen af huset er altafgørende for klimabelastningen. Kan vi nøjes med et hus på 100 kvm eller skal vi have et hus på 265 kvm til en almindelig dansk familie? spørger Niels Hørby deltagerne. Størrelsen på et hus rammer et ømt punkt – det er jo vores frihed vi snakker om. Men hvad er ’need to have’ og hvad er ’nice to have’?

Niels Hørby forklarer, at beton og glas er meget miljøbelastende materialer. Derfor skal vi være opmærksomme på vinduesarealet, hvis vi gerne vil bygge bæredygtigt. Vi skal helst ikke have for store vinduespartier, fordi glas er energitungt at producere og tit skal udskiftes. Træ som ikke skal males, kan være en god løsning, hvis det er holdbart og danskproduceret, ligesom papir og træfiberisolering også er bæredygtige valg.

Svært at undervise i bæredygtigt byggeri
Hans Jørgen Andersen underviser på tømreruddannelsen på Den Jydske Haandværkerskole og var en af de fremmødte. Han fortæller, at bæredygtighed er blevet en del af tømreruddannelsen, hvor de arbejder med byggematerialers levetid og livscyklus. På uddannelsen underviser de i, hvordan maling belaster miljøet, og arbejder med at forlænge udvendig træbeklædnings levetid ved at beskytte det mod sol og regn. Det kan for eksempel gøres via et tagudhæng. Men det er svært at få dokumentation for mange af materialernes levetid og andre data om bæredygtighed, siger Hans Jørgen Andersen.

”Vi underviser ud fra lovgivning og reglement, og når det ikke findes på de bæredygtige punkter, kan det være uigennemskueligt at undervise i bæredygtigt byggeri”, forklarer han.

Problemet er, at man sagtens kan finde miljørigtige materialer, men rent lovmæssigt skal håndværkerne stå inde for meget høje krav. Derfor er vi lidt mere konservative, mener Hans Jørgen Andersen.

”Det gode håndværk er gået lidt tabt, og vi skal genopdage de gode håndværksmetoder. Mange af Christian den IV’s bygninger står endnu, fordi man vidste, hvordan man skulle bruge materialerne. Men vi lærer meget af lærlinge i firmaer med gode, bæredygtige koncepter”, afslutter Hans Jørgen Andersen.

Temaaftenen er arrangeret som en del af projektet BedreFavrskov. Målet er at optimere energiforbruget i private boliger og erhvervsbygninger i Favrskov Kommune og udføres i samarbejde med AURA Rådgivning, Energitjenesten og VedvarendeEnergi. Projektet er støttet af Energistyrelsen.